Hlavní stránka
 

Hlavní menu:

 

Tisková konference „Na komunisty si zvykat nechceme“ - Praha 6. ledna 2009

Jan Cieslar, Klára Poláčková, Viktor Meca a Leo Žídek
06.01.2009

Symbolicky dne 17. listopadu 2008 byla na webových stránkách www.viteznyunor.cz uveřejněna petice „Na komunisty si zvykat nechceme,“ která reaguje na opětovný návrat komunistů k reálné politické moci. Za více než měsíc podpořilo petici již přes 50.000 lidí. Její organizátoři Jan Cieslar, Jan Jakob, Viktor Meca a Jan Sixta na dnešní tiskové konferenci představili další zamyšlené kroky.
Jedním z prvních bude osobní návštěva Úřadu vlády ČR plánovaná na 19. ledna, kdy zástupci petičního výboru předají ministrům apel vyzývající k podpoře jednoho z bodů petice – projednání senátního návrhu na soudní zákaz KSČM správním soudem. Organizátoři však chtějí v akcích pokračovat až do 17. listopadu a během roku chtějí veřejnosti předkládat další témata k diskusi i zamyšlení.
Požadavky petičního výboru podpořila řada známých osobností, jako například předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová, Klára Poláčková, první Češka, která stanula na vrcholu Mount Everest, bývalá předsedkyně Akademie věd Helena Illnerová, herečka Klára Trojanová Pollertová či herec Pavel Liška.
Sama petice, kterou lze kromě elektronické verze podepsat i písemně, má několik zásadních bodů, které chtějí její autoři postupně naplňovat. Možný soudní zákaz KSČM je jen jedním z nich, byť ne nepodstatným. „Již samotné projednání před správním soudem by bylo v tomto ohledu úspěchem,“ uvedl jeden z autorů petice Jan Jakob. „Přes padesát tisíc občanů projevilo zájem, aby správní soud zhodnotil zákonnost komunistické strany. Myslím, že toto číslo nelze jednoduše ignorovat. Máme nezávislou justici a tento požadavek je zcela legitimní a demokratický,“ dodal za organizátory Jan Cieslar.
Dalším konkrétním cílem petice je také mimo jiné podpořit výuku moderních českých dějin na našich školách. „Zde se nabízí celá škála možností, některé z projektů chceme představit v dalších měsícíc,“ sdělil Viktor Meca.
„V Německu, kde po válce proběhla denacifikace, začalo vyrovnání se s minulostí v myslích Němců až o dost později. Soudíme, že čas dozrává i v České republice a je třeba začít moderovat veřejnou diskusi i s naší politickou reprezentací,“ shrnul na závěr tiskové konference Jan Cieslar. „Právě výročí dvaceti let od pádu totality je k tomu dobrou příležitostí,“ doplnil jej Jan Jakob.

© Webmaster: Absolute s.r.o.