Hlavní stránka

Hlavní menu:

TISKOVÁ ZPRÁVA - Výzvu „Na komunisty si zvykat nechceme“ podpořilo již 18.000 lidí.

09.12.2008

Již více než osmnáct tisíc podpisů se shromáždilo pod internetovou peticí „Na komunisty si zvykat nechceme“, která byla spuštěna symbolicky 17. listopadu 2008 na webovém portálu www.viteznyunor.cz.
„Výzva se během tří týdnů existence setkala s nečekaným zájmem lidí ze všech koutů republiky. Je zřejmé, že pronikání komunistů do vrcholných pozic v krajských správách nenechává občany naší země lhostejnými,“ uvedl spoluautor petice Jan Jakob.

U příležitosti Dne lidských práv 10. prosince chceme upozornit na skutečnost, že nedemokratické totalitní režimy se k moci dostávaly velice často za lhostejného mlčení demokratů. Je pro nás nepřípustné, aby se v naší zemi, která byla v nedávné historii zkoušená nadvládou nacistů i komunistů, podíleli na moci lidé, kteří dodnes popírají zločinnost těchto systémů.
„Takto velká podpora spoluobčanů je pro nás velmi zavazující a rozhodně nechceme, aby celá akce skončila pouhým předáním petičních archů politické reprezentaci. Petice má několik bodů, jejichž prosazovaní chceme postupně naplňovat a kontrolovat. Na začátku ledna proto představíme další kroky. Je to symbolické - čeká nás dvacáté výročí od přelomového roku 1989,“ uvedl za petiční výbor Jan Cieslar.

Petice vznikla jako reakce na situaci po posledních krajských volbách, kdy se do krajských rad dostali i bývalí vysocí funkcionáři KSČ. Předseda hlavní opoziční demokratické strany vzkázal, že si občané na jejich účast na reálné politické moci zvyknou.

Petice vyzývá zejména vládu a zákonodárce mj. k tomu, aby se postavili proti návratu komunistů k reálné politické moci, aby vyslyšeli výzvu Senátu k soudnímu zákazu KSČM, aby zavedli povinnou výuku novodobých českých dějin do škol, aby aktivně podporovali všechny projekty, které ukazují společnosti zločinnost všech totalitních režimů a aby završili proces nápravy zločinů komunistického režimu.
Text celé petice je k dispozici na adrese: www.viteznyunor.cz/petice.html.

V Praze dne 9. prosince 2008

© Webmaster: Absolute s.r.o.